Лазерно подмладяване

Хромофорите за всеки "дефект" на кожата са различни. За подмладяване целевият хромофор е вода. Защо вода? Тъй като водните отлагания са разположени в дермата, на същото място, където са разположени фибробластите, синтезиращи основните поддържащи протеини и елементи от извънклетъчния матрикс, необходими за еластичността на кожата, включително известната хиалуронова киселина.

Днес клиниките ни предлагат три основни възможности за лазерна терапия.

лазерна процедура за подмладяване на кожата

Неаблативен ефект: тонус и подмладяване

Какво е:Неаблативният означава, че епидермисът не е повреден и тази техника има висока степен на безопасност. По принцип процедурите са показани на първия етап на стареене (фини бръчки, лека загуба на тургор), след акне и др. По правило те се предписват в курсове (3–8 процедури) и се препоръчват за млади пациенти - нагоре до 35–40 години. В резултат на това секрецията на себум намалява, порите стават по-малки, нивото на влага се увеличава, микроциркулацията се подобрява, което означава, че пост-акнето има шанс да се разтвори, а белезите от акне - да се изгладят. Като цяло ще изглеждате свежи и „в форма".

Как работи:Лазерният лъч "загрява" кожата до температурата на денатурация на протеини, като колаген, в резултат на което се активира производството на нов протеин, както и други компоненти на извънклетъчния матрикс. Тоест ефектът е само върху дълбоките слоеве на кожата, а на повърхността температурата не надвишава 40-48 градуса и не настъпват повреди.

Какъв лазер е необходим: Най-популярните са диодните лазери с дължина на вълната 1064 nm (Nd: YAG), 1540 nm (Er: Glass).

Аблативен ефект. Шлайфане

Какво е:Аблативен - това означава, че епидермисът е повреден, тъканите се отстраняват. Това несъмнено е един от най-ефективните методи, тъй като след процедурата се извършва пълно рестартиране на системата, тоест кожата започва да работи като "преди 10 години", структурата на дермата е напълно ремоделирана.

Всъщност в това има само един минус, но какъв недостатък. В хода на процедурата, вие просто сте "обелени". Това е отворена рана с всички произтичащи от това последствия (пигментация, възможност за инфекция, кървящи корички, некроза) и рехабилитация в рамките на един месец. Изборът на пациенти за такава процедура е много сериозен, просто няма да стигнете до такова изпълнение. Но ако имате хиперкератоза, овалът на лицето вече е изплувал напълно и всички признаци на стареене отдавна са на лицето - вие сте кандидат за ресърфсинг.

Как работи:Поглъщайки лазерната енергия, водата се превръща във водна пара и се изпарява заедно с клетките и съединителните компоненти - това е аблация. Така кожата получава мощен тласък и започва интензивно да се регенерира. В резултат на това дори дълбоките бръчки се уплътняват и изглаждат. Ефектът се натрупва постепенно, тоест след няколко месеца ще изглеждате по-добре, а след това още по-добре и още по-добре, а след това ще има втора процедура.

Какъв вид лазер е необходим:Най-популярен е CO2 лазерът (CO2 Reliant re: чифт 10 600 nm). Страхът от това е известен на жените от началото на 90-те години, когато CO2 лазерите бяха признати за „златен стандарт" и „свещен граал" за лазерно подмладяване. Като алтернатива на тях, по-късно се появиха ербиеви лазери с дължина на вълната 1550 или 2940 nm (Er: YAG 2940 nm), те не действат толкова дълбоко, процесът на оздравяване след тях отнема средно седмица (обаче първите дни след процедурата все още са много трудни). Струва си да се отбележи, че такива процедури се извършват от най-висококвалифицираните специалисти и в техните ръце това е отличен инструмент.

Фракционна термолиза

Какво е:Друг начин за подмладяване, не толкова "драконов", както предишния. След като лекарите осъзнаха, че неаблативното лечение не работи по начина, по който те искаха, и лазерното възстановяване има твърде много странични ефекти, започна усилено търсене на алтернативни възможности. През 2004 г. беше предложена фракционна техника.

Фракционно означава, че въздействието се случва само върху определена зона - зоната за микротермално третиране (MLZ). Фракционната термолиза е показана за стрии, включително след раждането, атрофични белези, отпусната кожа, всички видове стареене, бръчки около очите - тя може да направи почти всичко! Днес това е най-ефективната и популярна процедура за подмладяване. Но отново няма да слезете с една процедура.

Как работи:Подобно на лазерната шлифовка, водата се загрява - цялото излишно се изпарява. Но горният слой на кожата не е напълно отстранен, "повредените" и "неповредените" области се редуват, като на перфокарта или шахматна дъска. Колкото по-малки са такива зони, толкова повече кожата се „подмладява", докато периодът на възстановяване е значително намален в сравнение с възстановяването. Все още не е установен идеалният размер на зоната, всеки специалист има свое мнение по този въпрос. По правило диаметърът на зоната е 100–200 µm на дълбочина 300–1400 µm. За справка - дебелината на епидермиса е около 200 микрона, което означава, че лазерът може да "пробие" до дермата (където трябва да стигнем).

Какъв вид лазер е необходим:Fraxel може да се направи на аблативни и неаблативни системи, съответно ефектът е различен. С неаблативен ефект се получава само коагулация на епидермиса, а не неговото отстраняване, но намалява и ефективността на подмладяването (дължини на вълните 1440, 1540 и 1550 nm). В аблативните системи са популярни Active-FX CO2 (10 600) и ербиева система с IPL система (интензивна импулсна светлина - полихромна светлина, широк диапазон на дължина на вълната, за разлика от монохромния лазер).

Нова тенденция в тази област е „наноперфорация", или SMA (Space Modulated Ablation, да не се бърка с ултразвуково повдигане SMAS), MLZ имат диаметър 50 микрона и същата дълбочина - почти бижу. Тук също е кратък периодът на рехабилитация.

Справка: SMAS, или повърхностна мускулна апоневротична система - ефектът върху мускулно-апоневротичния слой, тънък слой (фасция) под мастната подкожна тъкан, който се свързва с мускулите на лицето и шията. Остаряваме - този слой "слиза", повдигнете го нагоре - и лицето ще изглежда много по-младо. Процедурата е особено ефективна за долната трета на лицето, която увисва с възрастта. Лазерите не могат да проникнат толкова дълбоко, но ултразвукът може да го направи. Обикновено системата Ulthera се използва за SMAS повдигане.

Тъй като водата се изпарява по време на подмладяващи лазерни процедури, може да се дехидратирате. Въз основа на това можете да се подготвите за процедурата, като вземете курс на биоревитализация с хиалуронова киселина. Не се изненадвайте, ако клиниката ви предложи тези инжекции преди или между лазерните процедури.

Съвет: Изберете не устройство и лазер, а специалист. Резултатът зависи от неговата квалификация. Каквато и да е препоръката, уверете се, че сте напълно информирани какъв резултат да очаквате, какви са рисковете за вас (особено ако имате склонност към образуване на белези) и какво да правите преди и след процедурата. Може да се наложи да направите промени в рутинната си грижа.

Според мен лазерите приличат на магическа пръчка, която може да превърне Пепеляшка в принцеса. Основното тук е да изберете правилната фея.