Подмладяване на кожата на лицето: ефективни продукти и процедури

използване на лимон за целите против стареене

Естествените процеси на стареене, генетиката, въздействието на външни негативни фактори допринасят за промяна в структурата и външния вид на кожата на лицето. Козметиката и процедурите, насочени към подмладяване, помагат да се възстанови нейното здраве, еластичност и гладкост. Ще ви разкажем подробно за най-популярните в дерматологичната практика по-долу.

В зависимост от целите и степента на експозиция се разграничават повърхностни и минимално инвазивни процедури против стареене. Те са насочени към решаване на редица дерматологични проблеми:

 • попълнете и активирайте производството на нов колаген;
 • предотвратяват фотостареенето на кожата;
 • изравнете релефа на лицето;
 • борба с бръчките и хиперпигментацията;
 • стягат и овлажняват кожата;
 • премахнете неравномерната и скучна сянка.

Козметични продукти за подмладяване на лицето

Най-лесният начин да се справите с първите признаци на стареене на лицето е правилната домашна грижа: кремове, серуми, маски. Ефективността на средство против стареене ще зависи от активните съставки и тяхната концентрация, както и от вида и състоянието на епитела.

Какво да търсите в състава:

 • ретиноиди(органични съединения на витамин А) намаляват бръчките и фините гънки;
 • хидрокси киселини: Алфа хидрокси киселини (AHA), бета хидрокси киселини (BHA) и полихидрокси киселини внимателно ексфолират външния епителен слой и стимулират образуването на нови клетки;
 • Хиалуронова киселина: помага за задържане на влага в кожата;
 • ниацинамид: антиоксидант, предотвратява появата на бръчки, повишава еластичността и задържа влагата в кожата;
 • пептиди: стимулират производството на нов колаген и изглаждат дермалната текстура;
 • екстракт от гроздови семкиима противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, насърчава производството на колаген;
 • коензим Q10(CoQ10) предпазва кожата от повърхностни увреждания;
 • екстракти от зелен и черен чайимат противовъзпалителни свойства и съдържат антиоксиданти;
 • витамин Ц(аскорбинова киселина): антиоксидант, предпазва лицето от негативните ефекти на слънчевата светлина и свободните радикали, предотвратява появата на бръчки и стимулира производството на колаген;
 • витамин Е(алфа-токоферол) помага за възстановяване и изглаждане на епитела.

Дерматологични процедури за подмладяване на лицето

Когато процесът на стареене стане очевиден, неинвазивните методи за възстановяване на повърхността могат да подобрят състоянието на кожата.

Химичен пилинг.По време на процедурата за подмладяване на лицето се използва киселинен разтвор за елиминиране на повърхностни увреждания на епитела: белези и фини бръчки. Резултатът продължава няколко години и зависи от силата на киселината и дълбочината на пилинг.

Странични ефекти: изгаряне, подуване и зачервяване, което може да продължи от няколко дни до няколко седмици (в зависимост от силата на кората). Средните до дълбоки химически пилинги носят риск от бактериални инфекции.

Лазерно възстановяване.За лазерно подмладяване на кожата на лицето се използва лазер, който или премахва повърхностния слой на епитела, или го загрява, като по този начин стимулира образуването на нов колаген.

Аблативните лазерни процедури премахват повърхностния слой на кожата, но изискват период на възстановяване от 7 до 14 дни. Неаблативните процедури действат върху дермата с топлина, без да я увреждат и не изискват рехабилитация.

Резултатите от подмладяването се запазват в продължение на много години, но изискват подходящи последващи грижи: защита от слънце, използване на козметика против стареене.

Странични ефекти: парене, сърбеж, лющене, подуване и зачервяване. Тъй като епителът се лекува, той може да изтича или да се образува мехури. В продължение на няколко месеца кожата е много чувствителна и има червеникав оттенък.

Минимално инвазивни процедури за подмладяване на лицето

За тези, които не са готови за дълъг период на рехабилитация, можете да практикувате минимално инвазивни техники за подмладяване.

Микроиглинг. . . По време на процедурата мезо коктейли се вкарват под кожата с помощта на специален дермаролер. Малки игли пробиват епитела и инжектират хранителната смес, стимулирайки производството на колаген и еластин. Процедурата има кумулативен ефект, който се постига за няколко месеца.

Странични ефекти: пилинг, натъртване, кървене, риск от бактериална инфекция.

Ботулинова терапия. . . Инжекциите с ботулинов токсин тип А са може би най-популярният минимално инвазивен метод за подмладяване. Активната съставка в инжекцията блокира нервните сигнали на лицевите мускули на местата, където се появяват гънките. Това води до тяхното отпускане и изглаждане на бръчките. Резултатите от инжектирането се появяват в рамките на една седмица и продължават от три до четири месеца. Бръчките се връщат, когато токсинът изчезне.

Странични ефекти: главоболие, симптоми на грип, подуване, натъртване или болка на мястото на инжектиране, мускулна слабост, увиснали клепачи.

Пълнители. . . Филърите се инжектират под кожата, за да възстановят естествените контури на лицето. Като пълнител се използват хиалуронова киселина, поли-L-млечна киселина или сложни препарати, които действат по-ефективно.

Видът на препарата, неговото количество и начин на приложение зависи от района, където ще бъде доставен пълнителят. Коригиращите инжекции често се използват за увеличаване обема на устните и бузите, премахване на дълбоки бръчки, кръгове под очите и вертикални линии на лицето. Резултатите от подмладяването се появяват веднага и продължават от няколко месеца до няколко години, в зависимост от използвания пълнител и индивидуалните характеристики на човешката кожа.

Странични ефекти:болка, подуване, зачервяване, обрив, натъртване и сърбеж.