Плазмолифтинг: подмладяване на лицето със собствена кръвна плазма

плазмена спринцовка за подмладяване на кожата

Плазмолифтингът е иновация в подмладяването. Тя ви позволява да използвате скритите ресурси на човешкото тяло. Съставът на инжекционната формула включва само един компонент - плазма от собствената кръв. Уникалността на този метод се състои преди всичко във факта, че възможността за отхвърляне на плазмата от тялото е напълно изключена. Това означава, че всякакви странични ефекти са изключени.

Каква е основата на този невероятен метод? Той използва способността на тромбоцитите да активират производството на колаген и стволови клетки на кожата. Богатата на тромбоцити плазма се инжектира в кожата, където стимулира клетките, произвеждащи колаген.

Основата на техниката на плазмолифтинг

Какво се случва в човешкото тяло след въвеждането на собствена богата на тромбоцити плазма? Действието на плазмолифтинга започва с активиране на функциите на кожните фибробласти. Значително увеличава скоростта на собственото производство на хиалуронова киселина, колаген и еластан. Резултатът от тези процеси е естественото подмладяване на кожата. Процесът на стареене се забавя, цветът и еластичността на кожата видимо се подобряват. По този начин плазмолифтингът е революционен начин за подмладяване, който практически няма противопоказания!

Противопоказание за тази процедура е наличието на сериозни заболявания (рак, проблеми с кръвта и др. - всичко се уточнява преди процедурата). Също така, процедурата не се препоръчва по време на бременност и в „критични дни".

Плазмените инжекции се извършват чрез мезотерапия. Схемата на приложение се определя от лекаря, като се вземат предвид индивидуалните показания на пациента. Според статистиката най-малко 40% от пациентите забелязват значителен ефект след първата сесия на плазмено подмладяване на кожата. Уникалността на този метод е и във факта, че действието му е кумулативно, тоест ефектът се засилва с всяка следваща процедура.

Скоростта на настъпване на ефекта директно зависи от индивидуалните показатели на лицето, подложено на процедурата. Колкото по-млада е възрастта, толкова по-бързо настъпва ефектът от подмладяването на кожата. Тази процедура е показана за пациенти, чиято възраст не надвишава 75 години. Ще са необходими голям брой сесии за тези пациенти, които имат изразена атрофия на меките тъкани и бръчки.

плазмено лечение за подмладяване на кожата

Плазмолифтингът може значително да намали вредното въздействие на слънчевата светлина върху кожата, тоест е най-ефективният метод за борба с фотостареенето. Този метод е ефективен и в случаите, когато пациентът е получил силно слънчево изгаряне или е склонен към пигментация.

Как се провежда сесията за плазмолифтинг?

преди и след плазмено подмладяване на кожата

Процедурата е най-безопасната и естествена за пациента, защото използва собствена плазма. Вземането на кръв се извършва в обем не повече от 100 ml.

Тази процедура е абсолютно безопасна - по сложност и продължителност е сравнима с обичайния кръвен тест от вена.

След това плазмата се обработва на специално оборудване. Резултатът е богата на тромбоцити плазма, която се инжектира в пациента по време на сесия на плазмена терапия.

Плазмената терапия е умерено болезнена процедура. Този фактор зависи от индивидуалната чувствителност на човека. В по-голямата част от случаите не се изисква анестезия. След приключване на процедурата не се изискват рецепти, няма период на рехабилитация.

История и обхват на приложения

Уникална и невероятно ефективна техника за плазмен лифтинг е разработена през 2004 г. През същата година то е патентовано от двама автори на изобретението - кандидат на медицинските науки, имплантолог и професор, доктор на медицинските науки, орален и лицево-челюстен хирург. Известно време тази техника се използва само в лицево-челюстната хирургия, имплантацията и стоматологията.

Малко по-късно ефективността на обогатената плазма е експериментално доказана и за лечение на оплешивяване. Още след първата процедура косопадът се забавя значително. Пълният курс позволява не само да се възстанови структурата на косата, но и да се възстанови техният растеж. При лечението на плешивост ефективността на този метод достига 80 процента.

 • След първата процедура на плазмолифтинг, след 2-4 дни, косопадът се забавя.
 • След втората процедура косопадът спира напълно.
 • Косата спира да изтънява.
 • Спира смъртта на космените фоликули.
 • Диаметърът и структурата на косъма се възстановяват.
 • Още след първата сесия себореята (пърхотът) изчезва и функционирането на мастните жлези се нормализира.
 • Размножаването на бактерии и гъбички по скалпа се потиска.
 • От фазата на косопад косата „преминава" във фазата на растеж.

В момента плазмолифтингът е напълно адаптиран за козметични процедури и е уникален метод за подмладяване, който няма аналози в света. При извършване на козметични процедури, насочени към подмладяване, се случва следното:

 • Бръчките се изглаждат.
 • Подобрява тургора на кожата и общото й състояние.
 • Възстановяват се процесите на производство на собствена хиалуронова киселина и колаген.

Безопасен ли е плазмолифтингът?

Уникалността на този метод се крие не само в неговата невероятна ефективност, но и в неговата безопасност. Нито един от съществуващите в момента методи за подмладяване не може да се сравни с тази процедура по отношение на безопасността. Тъй като по време на процедурата на пациента се инжектира собствена плазма, алергичните реакции, рискът от индивидуално отхвърляне и всякакви други негативни реакции на тялото са напълно изключени.

плазмена инжекция за подмладяване

Вашата собствена обогатена плазма също е безопасна от гледна точка на инфекция с инфекциозни заболявания, включително такива опасни като вирусен хепатит и ХИВ. Без никакъв страх, плазмолифтингът може да се използва не само за подмладяване на кожата на лицето, но и за подмладяване на гърдите и зоните на деколтето.

Процедурата не предизвиква мутации, не нарушава хормоналния фон и не предизвиква пристрастяване. Ако пациентът по някаква причина не иска да извършва допълнителни процедури, това не го заплашва с нищо. Ако курсът на плазмено подмладяване на кожата не е завършен, постигнатият ефект ще продължи известно време и след това клетките постепенно ще се върнат в състоянието, в което са били преди началото на сесиите.

Плазмолифтингът е лесен и безопасен начин за естествено подмладяване на тялото. Възрастта, неблагоприятните условия на околната среда, нарушаването на режима и стресът са известни врагове на младостта и здравето. Богатата на тромбоцити плазма е в състояние да активира индивидуалните механизми на пациента за синтеза на вещества и междуклетъчния метаболизъм. Плазмолифтингът ще ви позволи ефективно да използвате скритите резерви на тялото и да запазите младостта и красотата за дълго време. Привлекателни и млади трябва да останат на всяка възраст.

Използването на плазмолифтинг в козметологията

плазмено подмладяване на кожата

С течение на времето във всички слоеве на дермата се задействат патологични процеси на стареене, които са пряко свързани с изсъхването на тялото като цяло. Ето защо в процеса на делене на клетките на епидермиса възникват грешки, които водят до изтъняване и влошаване на кожата – основната ни защитна бариера. Така храненето на клетките се влошава значително и процесите на производство на висококачествен еластин и колагенови влакна се забавят.

Излагането на вредни ултравиолетови лъчи води до появата на мимически бръчки и старчески петна, суха кожа. В резултат на влиянието на вътрешни и външни фактори (лоша екология, стрес и заболявания) се променят процесите на клетъчния метаболизъм и регенерацията на кожата. Така че в клетките има липса на кислород и хранене, а отпадните продукти не се отделят напълно. Всичко това е причината за появата на външни признаци на стареене на кожата.

Плазмолифтингът се използва в козметологията за забавяне на процеса на стареене и приспособяване на тялото към „режим на младост". Именно вътреклетъчният ефект на автоплазмата върху тялото помага за премахване на видими и скрити признаци на стареене на кожата.

Използването на тромбоцитна автоплазма в козметологията помага да се постигнат следните резултати:

 • намаляване на признаците на фотостареене и хроностареене;
 • подобряване на тена;
 • подобряване на общия вид и състояние на кожата;
 • изсветляване на възрастови петна;
 • възстановяване на процесите на производство на хиалуронова киселина и колаген;
 • повишена регенерация на тъканите;
 • повишена еластичност и тургор на кожата;
 • изглаждане на гънки и бръчки;
 • тинктура от клетките на тялото до "младежки режим".

Ефектът от подмладяване се забелязва веднага след първата процедура. И резултатите от курса остават за 1-1, 5 години, в зависимост от възрастта на пациента, здравословното му състояние и качеството на кожата.

Безопасност на метода

За получаване на богата на тромбоцити плазма са необходими средно 20-100 ml кръв. Приемането дори на максимално количество (100 ml) кръв е не само абсолютно безопасно за тялото, но също така допринася за активирането на функционирането на хемопоетичната система.

По време на процедурата кръвта на пациента се инжектира в дермата, което елиминира отхвърлянето и всякакви алергични реакции. Безспорното предимство е пълното отсъствие на рехабилитационен период - малките синини, които се появяват на мястото на многобройни инжекции, бързо изчезват.

Противопоказания:

 • злокачествени образувания;
 • системни заболявания на кръвта;
 • алергични към хепарин.

Механизми за плазмолифтинг

преди и след плазмено подмладяване около очите

Увяхването на кожата е резултат от забавяне на процесите на метаболизъм и регенерация на клетките. Тоест, за да спрете процеса на стареене, трябва да рестартирате механизма за обновяване на клетките. Това е човешката плазма (кръв), която съдържа всички елементи, които са необходими за нормалното функциониране на клетките и целия организъм и неговите собствени механизми за обновяване. Отдавна е известно, че стимулиращите механизми на кръвта забележимо се активират с повишаване на концентрацията на тромбоцитите в нея. Съставът на тромбоцитите включва регулаторни молекули, които осигуряват процеса на регенерация на тъканите в случай на увреждане или намаляване на клетъчната активност.

След като на пациента се инжектира богата на тромбоцити плазма, фибробластите (клетки на съединителната тъкан), разположени в дълбоките слоеве, започват активно да синтезират еластин, колаген и хиалуронова киселина, които са отговорни за еластичността и гладкостта на кожата. Освен това се стартира процесът на възстановяване на матрицата на дермалния слой и, за да се унищожи излишния меланин, започва активното стимулиране на кожните макрофаги. Тоест методът се основава на механизма на активиране на клетките на съединителната тъкан на тялото от собствената му плазма. В резултат на това полученият ефект на подмладяване не може да се сравни с ефекта на традиционните методи.

Тази процедура може да се извършва на всяка възраст, от появата на възрастови промени в кожата на лицето и други козметични дефекти. В повечето случаи признаците на стареене започват да се появяват около 30-35-годишна възраст.

Плазмолифтингът се препоръчва за:

 • сухота и пилинг на кожата на лицето;
 • намаляване на тургора на кожата;
 • поява на признаци на стареене
 • промени във влакната на съединителната тъкан;
 • появата на малки бръчки;
 • появата на първите признаци на птоза на тъканите на шията и лицето;
 • образуването на стрии по кожата в резултат на рязка загуба на тегло;
 • силно излагане на кожата на ултравиолетови лъчи;
 • рехабилитация на кожата след химически или лазерен пилинг;
 • възпаление на мастните жлези;
 • косопад.

Провеждане на процедурата плазмолифтинг

лекар, който преглежда пациент преди плазмено подмладяване

В деня преди биохимичния анализ на плазмата трябва да се изключат от диетата пържени и мазни храни и храни, съдържащи много консерванти. 4 часа преди началото на процедурата е по-добре да се въздържате от ядене, ограничавайки се до пиене.

За получаване на PRP, предназначен за интрадермални и подкожни инжекции, кръвта се взема в епруветка, предназначена за плазмолифтинг. Самата процедура е безопасна и практически безболезнена. Следващият етап е пречистване на кръвта и разделянето й на три фракции в специална центрофуга. За по-нататъшни манипулации е необходим само PRP. Характеристика на технологията е производството на плазма, концентрацията на тромбоцитите в която е 950-1200 хиляди клетки на ml плазма. Целият процес на получаване на PRP е автоматизиран, поради което отнема около 15 минути.

Освен това получената плазма незабавно се инжектира по определена схема в дермата на пациента. Плазмата се инжектира в ретикуларния слой, където активните фибробласти са разположени по линията на Лангер (естествена линия на разтягане на възрастта). Резултатът от производството на нови колагенови и еластинови влакна е стягането на кожата по естествен начин. Ако по време на процедурата плазмата се инжектира не по-дълбоко от папиларния слой на дермата (според принципа на мезотерапията), се активира процесът на производство на хиалуронова киселина.

Процедурата отнема по-малко от час и обикновено не изисква анестезия. В някои случаи, ако е необходимо, се използва локална анестезия.

Резултати от плазмолифтинг

резултат от плазмено подмладяване на кожата

Още след първата процедура се забелязват промени в кожата към по-добро, но крайният резултат може да се получи само след 2-3 процедури с интервал от шест месеца. Резултатът от плазмолифтинга може да се нарече естествено подмладяване на кожата - изчезване на бръчки, синини под очите и гънките, повишена еластичност на кожата, нормализиране на водния баланс, значително подобряване на тена и забавяне на процеса на стареене на кожата.

Може би най-забележимият ефект от тази процедура е "порцеланова кожа" - кадифена, гладка, избелена. Резултатът зависи от възрастта на пациента, състоянието на кожата и други фактори. Резултатите се съхраняват за 1-1, 5 години. Външно резултатите от плазмолифтинга са същите като тези от повърхностния хирургичен лифтинг на лицето и това е без никаква хирургическа интервенция.