Хардуерна козметология за подмладяване

Желанието да бъдат красиви и млади е естествено за всички момичета и жени. В някои случаи обаче обикновената козметика за грижа за кожата вече не е достатъчна за това. В този случай на помощ идва хардуерното подмладяване на лицето. Например процедурата за лазерно ресърфинг DOT. В тази статия ще ви разкажем как се извършва тази процедура, при какви несъвършенства на кожата ще се покаже, дали има противопоказания и каква алтернатива на тази процедура е готова да предложи съвременната козметология.

грижа за кожата след лазерно хардуерно подмладяване

Хардуерно подмладяване

Хардуерното подмладяване се нарича така, защото се извършва с помощта на специален апарат. Една от най-ефективните процедури за хардуерно подмладяване е лазерът. DOT е един от тях.

И така, DOT е лазерна процедура, която е насочена към подмладяване и заздравяване на кожата. DOT е акроним, който означава Dermal Optical Thermolysis.

По време на сесия за хардуерно подмладяване на DOT, върху кожата се проектира мрежа от микролъчи, които се задават в определен ред. По този начин се постига оптимално разстояние между гредите и се увеличава площта на обработка на преминаване. На мястото на експозиция се образуват зони за микротермична обработка (MLZ) - контролирани изгаряния, чийто диаметър е по-малък от диаметъра на човешки косъм. В такива зони отделните кожни клетки се увреждат, а останалите здрави кожни тъкани активират регенеративни процеси, при които разрушените кожни клетки се заменят с нови. По този начин можем да кажем, че кожата е обновена отвътре. Освен това след процедурата се активира и производството на колаген и еластин. Благодарение на това кожата се стяга, а бръчките се изглаждат.

DOT се отнася до аблативни процедури. Това означава, че лазерният лъч едновременно въздейства върху външния и средния слой на кожата. Например, процедурата Fraxel е неаблативна, тоест ефектът е само върху вътрешните слоеве на кожата. Поради това нейният период на възстановяване е малко по-кратък. В противен случай тези процедури са подобни.

Как да се подготвим за DOT

Не се изисква подготовка за DOT. Но трябва да запомните, че за извършване кожата трябва да е лека и без тен. Ето защо, няколко седмици преди сесията, трябва да изключите посещението на плажа и солариума. Ще трябва също така да запишете първоначален час при специалист. Този подход е необходим за:

 • Лекарят проведе консултация, разказа за хардуерно подмладяване на лицето, какво е, как ще протече процедурата. Можете също да зададете на лекаря всякакви въпроси относно процедурата.
 • Специалистът Ви е проверил за противопоказания.
 • Разберете колко ефективна ще бъде процедурата във вашия случай.
 • Определете оптималните настройки за лазерното устройство.
красиво лице след лазерно хардуерно подмладяване

Как работи процедурата DOT?

След първоначалното назначаване ще бъде възможно да се продължи с процедурата. Вярно, само при условие, че нямате противопоказания.

DOT (хардуерно подмладяване) не се извършва в следните случаи:

 • Бременност и кърмене.
 • Вирусни инфекции.
 • Злокачествени новообразувания.
 • Обостряне на кожни заболявания.

Самата сесия продължава от 10 до 85 минути (в зависимост от площта на кожата, която ще се третира). За да се получи ясно изразен резултат, ще е необходимо да се провеждат приблизително три сесии с честота веднъж на всеки 30-50 дни. Сесиите за поддръжка се извършват веднъж на всеки 0, 5-1, 5 години.

За да се намали дискомфорта, преди сесията върху кожата се прилага анестетик. В края на сесията кожата ще бъде допълнително третирана със специален крем с лечебен и успокояващ ефект. Ще получите и инструкции от лекаря за периода след процедурата.

Подпухналостта и зачервяването обикновено изчезват през първите два до три дни. Но пълното излекуване ще настъпи след около седмица. В първите дни няма да е възможно да се използва обикновена вода за измиване. Освен това ще трябва да се въздържате от използването на грим. В някои случаи лекарят може да препоръча други процедури за ускоряване на заздравяването. По правило това са сеансите, които са насочени към овлажняване на тъканите. Например биоревитализация или мезотерапия.

Резултати от процедурата DOT

След пълен курс на лазерни хардуерни процедури за подмладяване на кожата могат да се различат следните положителни промени в кожата:

 • стесняване на порите;
 • намаляване на тежестта на стрии;
 • изравняване на тена на кожата;
 • премахване на белези, пост-акне;
 • изглаждане на бръчки и гънки;
 • повишаване на тонуса на кожата.

Алтернатива на DOT процедурите

Хардуерната козметология за подмладяване на кожата включва и други ефективни процедури:

 1. LPG масаж на лице. Извършва се с помощта на специален масажен апарат LPG. Същността на процедурата е масажиране на лицето със специален манипул, който ще осигури интензивен, но безопасен и деликатен масаж. Тази процедура има мощен лимфен дренажен ефект, поради което е особено ефективна срещу подпухналост, кръгове под очите, а също и срещу бръчки.
 2. Фотоподмладяване. Кожата е изложена на бързи импулси от широкоспектърна светлина. В резултат на това светлинният поток се абсорбира не само от меланина, но и от хемоглобина. Това ви позволява да разрешите цял набор от кожни проблеми, включително старчески петна, акне, бръчки и капиляри.
 3. Ултразвуков пилинг. Ексфолираща процедура за мъртва кожа. В резултат на прилагането му можете да почистите и стегнете кожата, да стесните порите, да изгладите малките бръчки по лицето.
 4. Въздействието на електрическия ток. Високочестотен ток се прилага към кожата през накрайника. Тази процедура може да постигне стягане на кожата, стесняване на порите, изглаждане на малки бръчки, премахване на подпухналостта, премахване на акне и старчески петна.
 5. RF лифтинг. Хардуерна процедура, чиято същност е въздействието върху тъканите на радиовълни с определена честота. В резултат на това се активира производството на еластин и колаген, изравнява се релефът и тонусът на кожата.

Както можете да видите, хардуерната козметология за подмладяване на лицето включва повече от една процедура. За да изберете най-подходящия за вас, препоръчително е да си запишете час при козметолог.