Какво е фейслифт и как се прави?

Лифтингът на кожата на лицето се използва за премахване на мимически и дълбоки бръчки, възстановяване на еластичността на кожата и мускулния тонус. Това е набор от мерки, който включва използването на специални продукти (маски, серуми и кремове), процедури (инжекционни и хардуерни), както и различни хирургични интервенции, насочени към изглаждане на повърхността на кожата и възстановяване на предишната й гладкост и еластичност.

Показания за процедурата

Възрастовите промени на лицето възникват поради влиянието на естествени процеси, като забавяне на кръвообращението и метаболизма, намаляване на количеството колаген, произвеждан от тялото, и изчезване на влагата в тъканите. Понякога този процес протича малко по-бързо, което се улеснява от влиянието на следните фактори:

 • генетично предразположение;
 • наличието на наднормено тегло;
 • неправилна стойка, която допринася за ускорено увисване на кожата;
 • постоянно излагане на ултравиолетови лъчи;
 • нисък имунитет.

Повдигането е показано при наличие на следните проблеми:

 1. Влошаване на тена.
 2. Изтъняване на кожата, промяна на типа й на суха.
 3. Замъгляване на контурите и загуба на предишната им яснота.
 4. Появата на птоза.
 5. Пропускане на черти на лицето.

Процедурата не се препоръчва в следните случаи:

 • възраст под 25 години;
 • в рамките на шест месеца след извършване на пластична хирургия на лицето;
 • при наличие на наднормено телесно тегло;
 • ако има рани, възпаления или кожни заболявания по лицето.

домашни лечения

Ако няма твърде сериозни проблеми с кожните тъкани, има смисъл да се опитате да възстановите еластичността на кожата с домашни методи, включително прилагане на маски, правене на специална гимнастика и провеждане на курсови масажи в тази област. Също така у дома можете да използвате специален лифтинг крем, който дава почти мигновен ефект, или течен гел за кожата около очите, който премахва мимическите бръчки.

Маски за подмладяване

Правилното използване на маски с балансиран състав може значително да подобри състоянието на кожата. Това въздействие ви позволява да постигнете следните резултати:

 • възстановяване на загубена еластичност;
 • овално моделиране на лицето;
 • изглаждане на малки, понякога дори големи бръчки;
 • обновяване на тена.

Следните рецепти за маски дават най-добри резултати:

 1. Нанася се разбит белтък с добавка на супена лъжица лимонов сок и се оставя за 20 минути. Маската дава отличен ефект върху мазна и комбинирана кожа.
 2. Краставицата, обелена и натрошена, добавете към нея капка зехтин и белтъка. Този състав се съхранява най-малко 15 минути.
 3. Смелете една супена лъжица овесени ядки в кафемелачка, смесете ги със същото количество пресен копър и растително масло. Маската се държи на лицето за около 25 минути.
 4. Избира се месест домат, обелва се и се претрива през цедка. След това го смесете със супена лъжица зехтин и нанесете върху лицето за 20-25 минути.
 5. Сварете средно голям картоф и го пасирайте до консистенция на пюре, след което добавете супена лъжица прясно мляко и го задръжте върху кожата за 20 минути.
 6. Зелената козметична глина се смесва с минерална вода и се държи на лицето до пълно изсъхване. Позволено е съставът да се разрежда с лимонов сок или отвара от мента, като във всеки случай тъканите ще получат необходимото хранене, което възстановява еластичността на кожата.

Гимнастика за тонус

Появата на бръчки е резултат от отслабен мускулен тонус на лицето. Ето защо трябва постоянно да тренирате мускулите си чрез специална гимнастика, която е лесно да направите сами у дома.

Такова обучение постоянно натоварва всички лицеви мускули. Трябва да започнете с устните (такива упражнения допълнително стягат овала на лицето и поддържат мускулите на шията в добра форма):

 1. Застанете пред огледалото.
 2. Произнасяйте гласните силно и ясно.
 3. Опитайте се да издърпате горната устна към зъбната редица.
 4. Включете мускулите на врата в работата, като ясно произнасяте всеки звук.
 5. Повторете цялата звукова последователност 30 пъти.

След това трябва да повишите тона на бузите, което допълнително ще подкрепи овала на лицето:

 1. Повдигнете брадичката и избутайте долната челюст напред. Задръжте за 3-5 секунди и се върнете в изходна позиция.
 2. Стиснете зъби, поставете малкия и безименния пръст до ъглите на устата си. Като ги държите внимателно, изпънете напред с долната си устна, задържайки крайната позиция до 5 секунди.
 3. Завъртете врата си надясно, отворете устата си, направете хапещо движение. Задръжте за 5 секунди и се върнете в изходна позиция. Повторете от лявата страна.

За да укрепите мускулите на брадичката и шията, трябва последователно и редовно да изпълнявате това упражнение:

 1. Наклонете главата си назад.
 2. Отпуснете езика си в небето.
 3. Бавно завъртете главата си надясно и наляво.

За изглаждане на бръчките в областта на очите се извършва специално упражнение:

 • Поставете пръстите си в ъглите на очите си и натиснете леко.
 • Стиснете клепачите и ги задръжте затворени за 5 секунди.
 • Отворете широко очите си.
 • Отделно можете да нарисувате числото 8 хоризонтално с очите си, докато натискате линията на веждите с пръсти.

Упражнение, за да се отървете от бръчките по челото:

 • Поставете възглавничките на първите три пръста на челото.
 • Натиснете надолу и опънете кожата отстрани.
 • Без да губите напрежение, преместете веждите отдолу нагоре.

Когато изпълнявате упражнения за различни мускулни групи в една сесия, определено трябва да правите почивки от 1-2 минути, по време на които напълно отпускате лицето си.

Масажен ефект

Техниката на стягане на масажа на лицето допринася за постигането на следните цели:

 1. Подобряване на движението на кръвния и лимфния отток.
 2. Премахване на подпухналостта.
 3. Отваряне на порите на кожата.
 4. Насищане на тъканите с кислород.
 5. Укрепване на мускулите и придаване на еластичност на кожата.
 6. Повишаване на тонуса на тъканите.
 7. Забавете скоростта на стареене.
 8. Профилактика на акне.
 9. Грижа за кожата и нейното външно подмладяване.

Преди да започнете въздействието, трябва внимателно да се подготвите:

 • проветрете стаята;
 • отстранете остатъците от грим от кожата;
 • измийте добре ръцете си;
 • пригответе масло на растителна основа за масаж.

Всички извършвани движения трябва да са меки и плавни. Не се допуска бързане, триене и силен натиск върху кожата.

Техника на масажа:

Зона на въздействие манипулация Време за масажиране
Врат С кръгови движения, леко действайте първо от дясната страна на шията (с лявата ръка), след това обратно Правете движения за 30 секунди
Брадичка Започвайки от средата на брадичката, правете кръгови движения с върховете на пръстите, първо към дясната страна на устата, след това наляво Започнете с 5 секунди, като постепенно увеличавате времето до 30 секунди, през които трябва да направите 30 повторения от всяка страна
Долна част на бузите Поставяйки пръста си в трапчинката на брадичката, правете кръгови завъртания, първо до ъгъла на устата, а от там до ушната мида. Повторете от двете страни Повторете 7 пъти
Назолабиални гънки Поставяйки пръсти в ъглите на устата, постепенно се придвижвайте към крилата на носа Започнете с 3 движения, доведете ги до 10. След това с всяка сесия намалете броя на повторенията до 3
Горни бузи Поставете средния и показалеца върху крилата на носа, преместете се в горната част на ушите, минавайки по букалната повърхност Направете 5 до 7 манипулации
Веждите Правете кръгови движения от центъра на челото над веждите с показалеца на ръката Повторете 5 пъти
Чело С пръстите на лявата ръка начертайте линия от кръгови движения по челото отляво надясно, повторете в обратната посока с дясната ръка Направете 10 хода

Салонно повдигане

В случаите, когато домашните процедури не дават желания ефект, трябва да прибягвате до помощта на професионалисти. Има 2 големи блока ефекти за лифтинг на лицето.

Тази манипулационна система има важни предимства, включително:

 • видимо подобрение на състоянието на кожата;
 • придаване на яснота на овала на лицето;
 • средна ценова категория;
 • ниско ниво на травма;
 • малко противопоказания.

методи на инжектиране

Методите за инжектиране включват въвеждането на специални агенти директно в кожата на лицето, поради което тонусът на мускулите на лицето се повишава.

инжекционен лифтинг за подмладяване

Особено популярни са следните методи:

 1. Мезолифтинг, за които се използват специални комплекси от вещества и серуми, които изпълняват овлажняващи и стягащи функции. След курс от 5 процедури, една жена може да се наслаждава на резултата за минимум шест месеца и максимум 1, 5 години.
 2. плазмолифтинг -кръвта се изтегля от пациента, след което се подлага на подходяща обработка за изолиране на плазма, която се инжектира под кожата. След 5 сесии можете да получите перфектния ефект за период от 1 година. Действието на този метод се основава на синтеза на колагенови процеси, които се стартират след въвеждането на плазмата. Последният действа като специално лепило, което изглажда и укрепва овала на лицето, намалява бръчките и изглажда кожата.
 3. Пластмасови пълнителие насочена към решаване на проблеми, свързани с възрастта: препарати на базата на хиалуронова киселина се инжектират в определени части на лицето. Те запълват бръчките, компенсират недостатъчния обем на тъканта и коригират овала. Ефектът от процедурата може да продължи до 1 година.
 4. Ботулинова терапия -Като активно вещество се използва ботулинов токсин, който допринася за блокирането на мускулните влакна, поради което те спират да се свиват. След такива инжекции кожата става гладка, а мимическите бръчки изчезват. Действието на ботулиновия токсин продължава най-малко 8 месеца.

Хардуерни процедури

подмладяване на кожата на лицето

Такъв лифтинг се основава на затоплящия ефект на уредите, който стимулира производството на колаген и уплътнява съществуващия слой. След такова излагане могат да се наблюдават следните резултати:

 • изглаждане на бръчки;
 • стесняване на порите;
 • повишаване на еластичността на кожата;
 • стягане на кожата.

Всички процедури изискват курс на преминаване (средно 5 сесии). Резултатът се запазва за 2 години. Видове хардуерно въздействие:

 1. Лазерен термолифтинг: лазерните лъчи проникват дълбоко под кожата и започват производството на еластин и колаген.
 2. Повдигане по метода ELOS: Тук се използват едновременно 2 вида енергия - светлина и лазер, които задействат механизма на регенерация на кожните влакна.
 3. RF лифтинг: В този случай експозицията става чрез радиовълни с ниска мощност и висока честота.
 4. Микротокова терапия: по време на тази процедура специални активни съставки се нанасят върху кожата и се активират чрез излагане на микроток. Подобен метод активира метаболизма и обновява химията на клетъчния състав, което повишава еластичността на кожата.

Не по-малко популярната салонна процедура за лифтинг на лицето включва използването на специални нишки. Те се вкарват под кожата, след което леко се стягат и фиксират в желаната позиция.

конци за лифтинг на лице за подмладяване

Тази процедура е много бърза и практически безопасна. За въвеждането се използват 2 вида конци, първите остават под кожата, което позволява след известно време да бъдат затегнати, вторите се абсорбират и изискват повторно въвеждане.

Пилинги

Специално за ускоряване на процесите на регенерация под кожата се използват дълбоки пилинги, които могат ефективно да подобрят цвета на кожата и да възстановят нейната еластичност.

Популярни видове пилинг:

 1. дълбок химикал: в този случай козметологът нанася върху кожата специален състав с киселинна основа (най-често съдържащ фенол), който има разрушителен ефект върху горната част на тъканите (до средния слой). Важен момент: тази процедура се извършва само под обща анестезия.
 2. Лазерно шлифоване с дълбоко проникване: подобно въздействие допринася за образуването на термични микротравми, които причиняват възстановяване на тъканите. Подновяването също така изпарява старите клетки от горния слой на кожата. Важно предимство на този метод е възможността за индивидуален избор на дълбочината на експозиция за всяка област на лицето, което елиминира ненужната травма. Този метод на повдигане се извършва под местна анестезия.

Хирургически методи

Пластичната хирургия идва на помощ в случаите, когато други методи са неефективни. Комбинацията от техники за връщане на младостта на лицето се наричаше - фейслифтинг.

Тези процедури са насочени към:

 • премахване на излишната мазнина по лицето;
 • изрязване на излишната кожа;
 • укрепване на тъканите и мускулите.

Извършване на ритидектомия

За да се отървете от признаците на стареене при жени на възраст над 50 години, се използва кръгов лифт.

кръгов лифтинг на лицето за подмладяване

Процедурата има няколко разновидности:

 1. повърхностна ритидектомия,при който пациентът прави разрези в задната част на главата, по линията на косата на слепоочията и зад ушите. Понякога - на ръба на брадичката. След това кожата се отделя от останалите тъкани, излишъкът й се отстранява и настъпва стягане. В заключение се налагат шевове и цялата оперирана зона се фиксира с еластични бинтове. Тази операция не е много трудна, рехабилитацията след нея е 2 седмици, а ефектът продължава 10 години.
 2. Дълбоко кръгово повдигане: Този вид повдигане действа много по-дълбоко. Позволява трайно да коригирате дори много дълбоки бръчки, да промените формата на лицето, да фиксирате мускулите в необходимата позиция. Това е сериозна интервенция, има вероятност от увреждане на нервните влакна и частично изтръпване на лицето. Операцията се извършва с класически разрез, след което кожата се повдига с включване на апоневроза, при желание се отстранява излишната мазнина.
 3. Комбинирана ритидектомия: този тип експозиция включва работа върху дъвкателния мускул, включително ексцизия на дълбоки и горни тъкани. Платовете се регулират чрез издърпване отстрани.

Процедура за предно повдигане

Специално за стягане на кожата на челото и линията на веждите се използва преден лифтинг. Тази операция премахва дълбоките гънки, разположени между веждите, напречните бръчки. В допълнение, ефектът ви позволява да повдигнете горните клепачи и суперцилиарната дъга, поради което лицето губи чертите на мрачност и умора.

преден лифтинг на лицето за подмладяване

Има няколко опции за предно повдигане:

 1. Отвори: прави се разрез над линията на челото, последван от движение на тъканта. Специалистът стяга мускулите на челото, веждите, моделира формата на последните, премахва излишната тъкан. Накрая резултатът е фиксиран.
 2. Ендоскопски: чрез 2 разреза се отлепва предната кожа, последвано от движението й настрани и фиксиране на тази позиция вътре. Тази версия на операцията е по-малко травматична, периодът на рехабилитация тук е по-кратък, отколкото при отворения метод. Този вид преден лифтинг обаче не винаги е ефективен за жени над 50 години.

Кратко повдигане на клапата

Този вид премахване на бръчки се нарича още S-лифт, по-често се използва при хора на средна възраст или като повторна интервенция за стягане на кожата. Има голяма вероятност за постигане на ефект поради въздействието върху дълбоките слоеве на кожата. Такъв асансьор ви позволява да коригирате долната част на лицето, да премахнете челюстите и да отрежете контура на долната челюст.

Прогрес на операцията:

 1. Създаване на разрези при жените зад трагуса, при мъжете - пред ухото.
 2. Фиксиране на меките тъкани в избраната позиция.
 3. Зашиване на периосталната тъкан в областта на скулите.
 4. Отстраняване на излишните части на кожата.
 5. Създаване на вътрешни шевове.
s лифтинг на лице за подмладяване

Основните предимства на тези брекети са:

 • възможно най-малките разрези на кожата;
 • няма риск от увреждане на лицевите нерви;
 • използването на лека анестезия;
 • нисък риск от усложнения;
 • кратък период на възстановяване.

недостатъци:

 • лоши резултати при наличие на дълбоки бръчки;
 • появата на болка в зигоматичната област, влошена при дъвчене.

Проверете повдигането

Такава операция е показана за пациенти с цел:

 • премахване на увисналите бузи;
 • премахване на торбички под очите;
 • премахване на подпухналостта и бръчките;
 • изрязване на назолабиални гънки и борба с други проблеми на средната част на лицето.
лифтинг на лице за подмладяване

Операцията може да продължи от 1 до няколко часа, в зависимост от целите. Контролното повдигане се извършва, както следва:

 1. Хирургът прави разрези по долния ръб на израстъка на миглите на клепача.
 2. Първо, средната част на лицето се затяга (ако е необходимо, се извършват манипулации с блефаропластика).
 3. Тъканите се фиксират с помощта на ендотини - специални пластини от хиалуронова киселина. Това ви позволява да постигнете максимално запазване на подвижността на лицето и да получите висока еластичност на кожата.

Ендоскопска хирургия

Тази техника се счита за най-модерната в пластичната хирургия на лицето, извършва се с помощта на ендоскоп, който се вкарва директно под кожата. С помощта на това устройство всички манипулации на хирурга се контролират от камера отвътре.

Този вид лифтинг има много положителни аспекти, включително:

 • висока степен на сигурност;
 • минимална степен на травма на тъканите;
 • трайно премахване на бръчки поради проникване в дълбоките слоеве на тъканите;
 • запазване на естествеността;
 • висока ефективност при стягане на кожата.