Подмладяване в естетичната медицина: сравнение на методи

естетично подмладяване на кожата

В естетичната медицина има няколко различни метода за подмладяване на лицето: аблативен фракционен лазер, фракционна радиочестота с микроигли, интелигентен лифтинг, L-полимлечна киселина, хиалуронова киселина. Какво да избера? Кой вариант за подмладяване е наистина по-добър?

Кой метод е най-добър?

Нито един от тези методи не може да се нарече най-добрият. Всяка от тях използва различни механизми, подходящи за различни типове кожа и кожни проблеми, форма на лицето, възраст, степен на увреждане на кожата и атрофия на лицевите тъкани, както и включва различно време за възстановяване след третиране. Всеки от тях има своите плюсове и минуси.

Сравнявайки подмладяващите процедури, пациентът разбира какво включва индивидуалният подход. Няма универсален метод. Затова идеалното решение за хората, търсещи помощ от естетична клиника, е да отидат някъде, където има много терапевтични възможности. Колкото по-широка е гамата от възможности, толкова по-добре е да се индивидуализира офертата.

Фракционен лазер

Да започнем с лазер за фракционна аблация, защото това е най-разпространеният метод. А от гледна точка на ефективност, аблативният лазер е единственият правилен вариант.

Фракционен лазер преди и след

Аблативният фракционен лазер цялостно стяга и подмладява кожата. Действа в две посоки:

  • На повърхността на кожата, насърчавайки нейното активно освежаване - кожата става гладка, красива, приятна на допир, има равномерен цвят;
  • Стимулира производството на колаген, което води до лифтинг и уплътняващ ефект.

Аблативният фракционен лазер е много подходящ за подмладяване на старееща кожа: сива, отпусната, с признаци на фотостареене и бръчки. Струва си да използвате този метод както за превантивни цели (30+), така и в напреднала възраст, когато проблемите на стареенето на кожата вече са ясно видими.

Въпреки това дори такова перфектно устройство не е решение за всеки.

  • На първо място, кожата след процедурата изисква няколко дни престой у дома и не всички пациенти могат да си позволят дълъг период на възстановяване.
  • Второ, ако кожата е отпусната и тънка, тогава лазерът няма да даде желания ефект. С негова помощ няма да бъде възможно да се възстанови достатъчно обемът на тъканите и няма да имаме толкова дълбок лифтинг ефект, както при използване на други методи, например лечение с радиочестотна микроигла.

Фракционна лъчетерапия с RF микроигли

Фракционната радиочестота с микроигли може да бъде алтернатива или допълнение към фракционната лазерна аблация. Тази процедура включва едновременна пункция (с игли) и нагряване на кожата (радиочестота). Тъй като иглите работят по-дълбоко от лазера (игли до 3, 5 мм, лазер до 1, 5 мм), получаваме по-силен лифтинг ефект, често дори представляващ алтернатива на хирургическия лифтинг на лицето, тъй като се стимулират по-дълбоките слоеве на тъканта.

Фракционна лъчетерапия с RF микроигли преди и след

Възстановителният период след радиочестотно лечение също е по-кратък – един ден е достатъчен, за да изчезне зачервяването на кожата.

Но недостатъкът на този метод е, че RF микроиглите нямат същия освежаващ ефект като аблативния лазер.

Общата характеристика на тези методи е, че и двата работят чрез стимулация. Ние се занимаваме с деструкция, за да възстановим нормалната млада тъкан. Фракционният лазер има допълнителен пилинг ефект, който освежава кожата. От друга страна, RF микроиглите работят по-дълбоко и имат по-кратък период на възстановяване.

Как да приложим тези знания на практика? И двата метода са еднакво ефективни срещу бръчки и белези от акне.

Интелигентен лифтинг на лицето с конци

С възрастта кожата на лицето става по-тънка и отпусната, а по-дълбоките тъкани се губят. Следователно трябва да втвърдим кожата. В този случай интелигентното повдигане ще помогне.

Фейслифт с резби преди и след

Лечението се състои в локално инжектиране на хирургични микроигли с конци, които осигуряват стимулиращ ефект. Поставените конци предизвикват удебеляване и увеличават плътността на кожата, дразнейки тъканта. Разликата в сравнение с фракционния лазер или RF с микроигли е, че нишките създават колагеново скеле в планираните зони. Освен това дразненето на кожата продължава по-дълго, отколкото при фракционния лазер, около 6-9 месеца - толкова време нишките остават в кожата, преди да се разтворят. А самата процедура не изисква възстановяване - максимум няколко часа.

L-полимлечна киселина

Тук също въвеждаме вещество в кожата, чиято задача е да стимулира клетките да се регенерират. Този процес отнема много време - дразненето на клетките с l-полимлечна киселина, преди да се абсорбира напълно, отнема няколко месеца, което води до постепенно, ясно увеличаване на обема на тъканта.

L-полимлечна киселина преди и след

Този метод е идеален за изглаждане на сълзите, назолабиалните бразди, хлътналите слепоочия или бузите. Недостатъкът на метода е, че не може да се използва в областта на челото, клепачите и шията. Това е мястото, където интелигентният фейслифт е идеален.

За да обобщим четирите метода:

  • Аблативният фракционен лазер и радиочестотните микроигли са по-добри за стягане, обновяване на кожата, премахване на белези и бръчки;
  • L-полимлечната киселина и интелигентният лифтинг са по-подходящи за увеличаване на обема, възстановяване на кариеси, т. е. за обемно лечение.

Хиалуронова киселина

Този метод е подходящ, когато пациентите искат бързо да коригират нещо, например назолабиални бразди. Трябва обаче да знаете, че хиалуроновата киселина е само камуфлаж, който маскира проблема. Дълбоките бразди са резултат от отпусната кожа на бузите и най-доброто място да започнете е с укрепване на тъканта с помощта на лазерен или радиочестотен микронидълинг.

Хиалуронова киселина преди и след

При избора на метод е необходимо също така да се вземе предвид, че той не е подходящ за хора, страдащи от автоимунни заболявания. Въпреки че козметичните киселини са биосъвместими материали, те се получават чрез биотехнологични процеси и не са собствена тъкан на тялото, така че причиняват дразнене на околните тъкани. При хората с автоимунни заболявания имунната система е непредвидима и реагира прекомерно на всяко чуждо тяло.

Сравнение на методите за подмладяване на лицето

Метод Как работи Ефект професионалисти минуси
Аблативен фракционен лазер Стимулира производството на колаген и освежава кожата чрез пилинг.

Времето на "дразнене" на кожата е хилядни от секундата, а периодът на възстановяване на кожата е 1-4 месеца.

Освежаване и озаряване на кожата, изглаждане на неравности (белези, пори), подобряване на цвета, напрежението, повишаване на еластичността, увеличаване на плътността, изглаждане на бръчки. Засяга както повърхността на кожата, така и нейните вътрешни слоеве.

Дава силни ефекти.

Времето за възстановяване е до 7 дни.

Нежни обемни резултати.

Фракционни RF микроигли Стимулиране чрез механични и термични въздействия.

Времето на "дразнене" на кожата е десети от секундата, а периодът на възстановяване на кожата е 1-4 месеца.

Силен лифтинг ефект, изглаждане на неравности (белези, пори), стягане, повишаване на еластичността, увеличаване на дебелината, изглаждане на бръчки. Време за възстановяване: 1 ден. Силни ефекти Не освежава повърхността на кожата - няма белене на кожата.
Възстановяване на обема Стимулиране чрез дразнене (хирургични микроразрези).

Време за "дразнене" на кожата: 6-9 месеца.

Възстановяване на обема на кожата, увеличаване на нейната дебелина и еластичност, възстановяване на кариеси, където е необходимо, лифтинг ефект. Време за възстановяване: няколко часа. Не освежава повърхността на кожата (без белене на кожата)

Рискът от свръхактивна реакция на тялото.

L-полимлечна киселина Стимулиране чрез дразнене (l-полимлечна киселина).

Време на "дразнене" на кожата: 9-12 месеца.

Възстановяване на обема на кожата, увеличаване на нейната дебелина и възстановяване на кариеси, където е необходимо, лифтинг ефект. Време за възстановяване: 1 ден (но има риск от синини). Рискът от свръхактивна реакция на тялото.

Не може да се използва върху всички зони (напр. шия, чело).

Хиалуронова киселина Елиминира бръчки, бразди и кухини, като ги запълва. Време на дразнене на кожата: не. Елиминиране на бръчки и бразди чрез запълването им. Промяна на формата на лицето чрез увеличаване на обема на подчертаните части или попълване на празнини. Бърз ефект. Време за възстановяване: 1 ден (риск от образуване на синини).

Способността да се разтваря киселина в случай на неправилно (грозно) лечение.

Ефектът се дължи на приложението на лекарството, а не на регенерацията на тъканите.

Сравнително кратка продължителност на действие.

Възможност за преместване на лекарството.